Waar op letten bij het kopen van een anti-aanbak pan?

Waar op letten bij het kopen van een anti-aanbak pan? Cooking Totem

Waar moet je op lettten bij het kopen van een anti-aanbakpan? Waar moeten non-stick pannen aan kunnen voldoen en welke specificaties zijn belangrijk? Een goede pan of pannenset is ontzettend belangrijk. Je gebruikt ze namelijk vrijwel iedere dag. 

Met een goede pan maak je de lekkerste recepten, snacks of soepen. Een goede anti-aanbakpan moet in elk geval vrij zijn van giftige stoffen. Zeker omdat je te maken hebt met een coating. Daarnaast moet de pan geschikt zijn voor de techniek die je toepast. 

Ook de afmeting, het gewicht en het handvat zijn belangrijke dingen om op te letten. Evenals het onderhoud van de pan. Niet elk pan met anti-aanbaklaag kun je schoonmaken in de afwasmachine. En kies je voor een enkele pan of een stapelbare anti-aanbak pannen set?

Hoe kies je een goede anti-aanbakpan? 

Welke kooktechnieken ga jij het meest gebruiken? Een anti-aanbak of non-stick pan is perfect om in te bakken, maar ook voor het toepassen van andere technieken. Zoals sauteren bijvoorbeeld. Vraag jezelf af of je een grote pan nodig hebt voor het bakken van groenten en vlees, of een kleine koekenpan voor het bakken van een ei of pannenkoeken? 

Naast de recepten die je wilt bereiden in de anti-aanbakpan, moet je ook rekening houden met de grootte, het materiaal, het gewicht en de coating. Deze moet in elk geval vrij zijn van PFAS en PFOA. Waar je op moet letten bij het kiezen van een anti-aanbakpan heeft ook te maken met jouw persoonlijke voorkeur. Want koop je één pan of een stapelbare pannenset?

  1. Het materiaal
  • Aluminium: een pan van aluminium zorgt voor een goede warmtegeleiding. Ze zijn tevens bestand tegen roest door de non-stick eigenschappen en de goede coating. Een pan van aluminium is daarnaast ook lekker licht van gewicht. 
  • Roestvrij staal: roestvrij staal is niet zo'n sterke warmtegeleider als aluminium. Als je een pan van rvs wilt met een anti-aanbaklaag, kun je het beste kiezen voor een combinatie van deze 2 materialen. Dit geeft een meer gelijkmatige garing.  
  • Koper:  een anti-aanbakpan van koper is duur in aanschaf. Ze worden vaak gebruikt door professionele koks. Koperen pannen hebben een uitstekende warmtegeleiding en verdeling. Een anti-aanbakpan van koper houdt de warmte ook beter vast.  
  • Keramisch: een keramische pan met een anti-aanbaklaag geeft een goede warmtegeleiding en vereist minder olie of boter. Daarnaast is het oppervlak van een keramische pan ook vaak duurzaam en bestand tegen krassen. 
  • Gietijzer: pannen van gietijzer zijn duurzaam en ideaal voor het dichtschroeien van vlees of slow cooking. In tegenstelling tot andere materiaalsoorten voor anti-aanbakpannen, warmt gietijzer langzaam op. Het houdt de warmte vervolgens wel goed vast. Deze pannen zijn ideaal als je een gerecht langzaam wilt garen. 
  1. De dikte van de pan

Als je een anti-aanbakpan wilt kopen is het belangrijk om de dikte van de bodem te controleren. Een dikke bodem verdient over het algemeen de voorkeur. Een dikke bodem heeft een grotere afstand tussen het kookoppervlak en de warmtebron. Dat zorgt ervoor dat de warmte heel gelijkmatig wordt verdeeld. Perfect voor consistente kook resultaten.

  1. Het gewicht van de pan

Lichtgewicht anti-aanbakpannen zijn fijn om mee te werken in de keuken. Het oppakken en verplaatsen gaat namelijk veel makkelijker. Een lichtgewicht pan is ook nuttig voor mensen die fysiek niet in staat zijn om zwaardere pannen op te tillen en te gebruiken. Aluminium, roestvrij staal en keramische pannen zijn het lichtst. Een pan van gietijzer is het zwaarst.

  1. Het formaat van de pan

Anti-aanbakpannen zijn te koop in verschillende maten. Welke maat pan je kiest bepaal je het makkelijkst door af te gaan op de samenstelling van je gezin. Met andere woorden, voor hoeveel personen moet je doorgaans koken? Een middelgrote pan wordt het meest gekocht en gebruikt. Kleine pannen met een anti-aanbaklaag verdelen de warmte weer beter. Ook kunnen ze hogere temperaturen bereiken dan middelgrote of grote anti-aanbakpannen. 

Als we het hebben over het formaat van een pan, dan gaat het over de diameter of de doorsnede. Het hebben van meerdere anti-aanbakpannen in verschillende maten heeft zijn voordelen. Overweeg dus zeker ook of een stapelbare pannenset niet de beste keuze is voor jou. Zo heb je voor elk gerecht en elke hoeveelheid altijd de juiste pan binnen bereik. 

  1. De handvatten

Net als de body en het oppervlak van een anti-aanbakpan, zijn er ook verschillende soorten handvatten. Siliconen handvatten bieden veel comfort en blijven koel bij koken op hoge temperaturen. Roestvrijstalen handvatten geleiden ook minder warmte dan aluminium handvatten. Wil je geen risico lopen op verbrande handen? Kies dan voor een non-stick pan met afneembare handvatten. Dat is niet alleen makkelijk op het fornuis, maar ook veilig. 

Retour au blog